Brödet är ett gott komplement till måltiden och suveränt att suga upp kryddiga gryor och sås med. Det kan tillagas på stekhäll eller i stekpanna, het ugn fungerar också bra. Här följer några olika varianter.

Variant utan ägg och jäst

5 dl grahams- eller vetemjöl
½ tesked salt
1 matsked matolja
1½ dl mjölk

Blanda mjölet och salt och knåda ihop med oljan. Blanda i mjölk, litet i taget. Tillsätt lite vatten om det behövs för att få en mjuk deg.

Kavla eller forma flata kakor ungefär 0,5 cm tjocka. Grädda på stekhäll eller i torr stekpanna av gjutjärn på medelvärme till gyllene färg, de får gärna bli lite knapriga.

Variant med ägg
25 g jäst
1 ½ dl mjölk
1 tsk salt
1 msk honung
2 msk olja
1 ägg
1 ½ dl yoghurt
1 tsk bakpulver
8 dl vetemjöl

Variant utan ägg
25 g jäst
nypa socker
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk honung
2 msk olja
2 dl yoghurt
8 dl vetemjöl

Värm mjölken fingervarm och häll i jästen och socker, rör om och låt stå. Under tiden blandar du mjöl och salt i en bunke, häll i yoghurt, olja, honung och, beroende på variant även ägg i bunken. Häll över jästblandningen och arbeta ihop till en deg, arbeta degen 5-10minuter.

Låt jäsa 30-40 min.
Knåda ut degen i en längd och skär upp i bitar som kavlas ut, ungefär 0,5 cm tjock. Underlätta kavlingen genom att smörja bordet innan du kavlar ut, det gör att det inte fasnar och bröden får en fin yta vid stekning.
Låt ligga vila några minuter. Grädda på stekhäll eller i torr stekpanna av gjutjärn på medelvärme till gyllene färg.