Tillred den klassiska kolbullesmeten men ersätt fläsket med något eller en blandning av:
svamp
lök eller
heta korvar i små tärningar.

Gott att servera till blir:
Krispig sallad med tomat, gurka, paprika och majs.
Rå eller rostad lök.
Oliver och fetaost i tärningar.
Riven västerbottenost.
Blanda en god kall sås eller köp ett färdigblandat crème fraiche alternativ.

Kolbullebagare Lars-Erik Holmberg berättar
“Jag ser till min glädje att ni marknadsför kolbullar. 1988 kom jag och min kolbullekompis med i Guinnes rekordbok, efter att ha bakat den största kolbullen, 59 cm. Redan 1991 bakade vi en större bulle inför konungen och drottningen på Kolmården. Den var 62 cm i diameter. Dock, den RIKTIGA klassiska kolbullen innehöll vare sig rågmjöl eller grahamsmjöl, utan bakades enbart på kornmjöl. Vi började tillsätta vetemjöl, för att göra kolbullen lite mer “civilicerad”, och den uppgiften kan väl även grahams- och rågmjöl uppfylla. Men i det klassiska receptet måste man nog nämna kornmjölet.

Tillred smeten med hälften av mjölet kornmjöl, och den andra hälften vetemjöl. Annars samma ingredienser, förutom att man gärna kan använda torrsaltat fläsk!”