Kolbullar var den självklara måltiden för gamla tiders skogshuggare, den gav energi inför det tunga skogsarbetet.
Ingredienser:
1 l vatten
0,5 liter vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 msk salt
rimmat sidfläsk eller bacon
smör
Att servera till:
lingonsylt
mjölk
TIPS! Blanda till smeten hemma och förvara i Pet-flaska så är det enkelt att skaka flaskan och sen dosera i stekpannan!
- Blanda mjöl salt och vatten, gärna i god tid före tillagning.
- Bryn fläsk i stekpannan. Förbered med ett kärl att hälla över i när stekningen är klar, spar den mängd fläsk du vill ha i första kolbullen 1-2msk.
- Tillsätt smet och stek kolbullen långsamt över öppen eld. Kolbullen ska vara väl stekt, på båda sidor, gärna lite knaprig. Om du vill ha en tjock kolbulle – reglera temperaturen genom att hålla ett större avstånd till elden och låt tillagningen ta tid.
Enkla ingredienser men försvinnande gott, hinner inte ens fotografera.
Tillagade en halv sats i 1 liters plastflaska. För att blanda smeten mer effektivt släppte jag ner en kaffesked som fick skaka med.
Lingonsylt och ett glas kall mjölk gör måltiden fulländad.
Bra att ha:
- Stekpanna med minst 10mm hög kant. För att kolbulle med fläsk ska hålla ihop att lyfta behöver den bli ca 5mm tjock.
- Bred stekspade att vända med.