Kolbulle

apr 26, 2023 | Recept

Kolbullar var den självklara måltiden för gamla tiders skogshuggare, den gav energi inför det tunga skogsarbetet.

Ingredienser:

1 l vatten
0,5 liter vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 msk salt
rimmat sidfläsk eller bacon
smör

Att servera till:

lingonsylt
mjölk

TIPS! Blanda till smeten hemma och förvara i Pet-flaska så är det enkelt att skaka flaskan och sen dosera i stekpannan!

  • Blanda mjöl salt och vatten, gärna i god tid före tillagning.
  • Bryn fläsk i stekpannan. Förbered med ett kärl att hälla över i när stekningen är klar, spar den mängd fläsk du vill ha i första kolbullen 1-2msk.
  • Tillsätt smet och stek kolbullen långsamt över öppen eld. Kolbullen ska vara väl stekt, på båda sidor, gärna lite knaprig. Om du vill ha en tjock kolbulle – reglera temperaturen genom att hålla ett större avstånd till elden och låt tillagningen ta tid.

Enkla ingredienser men försvinnande gott, hinner inte ens fotografera.

Tillagade en halv sats i 1 liters plastflaska. För att blanda smeten mer effektivt släppte jag ner en kaffesked som fick skaka med.

Lingonsylt och ett glas kall mjölk gör måltiden fulländad.

Bra att ha:

  • Stekpanna med minst 10mm hög kant. För att kolbulle med fläsk ska hålla ihop att lyfta behöver den bli ca 5mm tjock.
  • Bred stekspade att vända med.