En marknadsbesökare påminde oss om denna värmande soppa som är enkel att tillaga. När hon såg Skeppshults fältgryta i vårt sortiment sa hon tvärsäkert:
-“Det finns inget godare än Nikkaloukta soppa tillagad i en sån här gryta!”
Här är grundrecept samt lite förslag på några valfria ingredienser som kan tillsättas, både för smaken och färgen.
4 portioner
Ingredienser:
300 gram köttfärs
1 st purjolök
0,5 st vitkålshuvud
1,5 liter ox/köttbuljong
2 msk senap
1-2tsk sambal oelek
smör
salt och peppar
Valfria tillägg:
1 finhackad vitlöksklyfta
1 grovt riven morot
4msk tomatpuré
1 röd eller grön paprika
Tillagning
- Bryn köttfärsen i smör, allra helst i en stor gjutjärnsgryta.
- Ansa och strimla eller skär vitkål i bitar.
- Skär purjolöken i smala skivor.
- Blanda ner vitkål och purjolök (vitlök och morot) i grytan och låt det brynas med köttfärsen.
- Tillsätt senap och buljong (tomatpuré), koka ca 15-20 minuter eller tills kålen är mjuk.
- Smaka av med salt och peppar.
- Tillsätt paprika i bitar strax innan servering.