Hjälp till Ukraina

Ryssland inledde sin invation av Ukraina den 24-e februari 2022. Med oro och fasa följde vi de dagliga rapporterna via svensk media och efter en tid även en ukarinsk mans youtube kanal.
I början på december kunde vi inte längre passivt se på…

Från oro till handling

Vi bestämde oss för att tillverka 50st kaminutrustningar att sända till Ukraina. Kaminer och rör så det finns möjlighet att installera inomhus. Rören kan monteras ihop på flera valfria sätt.

Vi räknade med att stå för finansiering själva, men alla underleverantörer vi frågade ville bidra. Det gjorde de med rabatter på stålmaterial från några % upp till 100%.

Strax före jul var alla kaminer och rör tillverkade, men vi hade fortfarande inte löst transportfrågan.

Tillförlitlig leverans

Nu började jakten på en tillförlitlig organisation som också var villig att ta med vår gåva. I samband med sökandet fick vi direktkontakt med en volontär som arbetade på plats i Lviv. Han gav oss tips på varor som var efterlängtade som tändare, ficklampor, stearinljus och varma sockar för vuxna.

Vänner och företagare ställde genast upp och lasten växte med kartonger fyllda med de efterfrågade varorna. Ju fler vi involverade i projektet desto större blev ansvaret att leveransen skulle nå fram.

Till sist var det en kontakt från Pakistanprojektet 2006 som bidrog med lösningen. Vår gåva kunde länkas in i Kungafamiljens stöd till Svenskbygden i Cherson, en leverans omskriven i Dagens Nyheter 2023-01-30 Återuppbyggnad av ukrainska Gammalsvenskby…

Gammelsvenskby

Sedan flera århundraden finns en liten folkgrupp av svenskar i Gammalsvenskby i södra Ukraina. Byn invaderades av ryska soldater i mitten av mars 2022. Sedan ukrainska armén i november återtog västra stranden av Djnepr har hjälp kunnat levereras till de behövande.

10:e januari 2023 lastades fyra pallar med en ort i Skåne som destination. Därifrån samordnades transporten som genomfördes av den idella organisationen Direct Ukraine. Den 1:a februari var leveransen framme i Gammalsvenskby, helt enligt plan.

23:e november 2023 kunde ytterligare 23 kaminutrustningar delas ut i och nära Gammalsvenskby.

Under tiden vi tillverkade kaminerna kom Jari på idén att rista in ett budskap på kaminluckorna.

-“Om de faller i orätta händer ska det inte råda nån tvekan om vem de var tänkta till”, sa han. Trots att vi var osäkra på hur det skulle tas emot genomförde han planen.

När vi läste Magnus facebook meddelande brast vi båda i tårar. Det var precis vad vi önskat.

Se hur hälsningen slipades in på kaminernas luckor.

Stort tack till alla som bidrog på ett eller annat sätt:

Vaia digital AB

Revisorcompaniet Sorsele

Trejk AB

Erik Hugo Johansson

Vattenfall

Compia i Storuman

Hedesunda Saminköp AB

MA Svetsprodukter AB

Sorselestugan

Ica nära

Lidéns järnhandel

Filadelfia i Sorsele

Marcus maskinservice

Dick Wilson

Erina Jonsson

Mikael Berglund

till sist sönerna Johnny och Isak.

Prototypkamin

Andra leveransen med 22 kaminutrustningar delades ut i slutet av novemter 2023.

Med på båda bilderna är Magnus från den idéella organisationen Direct Ukraine. När han anländer finns det redan listor med namn på vilka familjer som har behov av utrustningarna.