Recept

Plättar med fläsk

Blanda till smeten hemma och förvara i Pet-flaska så är det enkelt att skaka flaskan och sen dosera i stekpannan!

Ingredienser:

3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
2 ägg
Rimmat sidfläsk eller bacon
Smör

  • Blanda mjöl, salt och mjölk. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet. Gör det gärna i förväg och häll upp i en ren pet-flaska.
  • Bryn fläsk i pannan. Tillsätt smet och stek plättan väl på båda sidor.
  • Reglera temperaturen genom att hålla ett större avstånd till elden och låt tillagningen ta tid. Servera med sylt och mjölk.

Kolbulle

Kolbullar var den självklara måltiden för gamla tiders skogshuggare, den gav energi inför det tunga skogsarbetet.

Ingredienser:

1 l vatten
0,5 liter vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 msk salt
rimmat sidfläsk eller bacon
smör

Att servera till:

lingonsylt
mjölk

TIPS! Blanda till smeten hemma och förvara i Pet-flaska så är det enkelt att skaka flaskan och sen dosera i stekpannan!

  • Blanda mjöl salt och vatten, gärna i god tid före tillagning.
  • Bryn fläsk i stekpannan. Förbered med ett kärl att hälla över i när stekningen är klar, spar den mängd fläsk du vill ha i första kolbullen 1-2msk.
  • Tillsätt smet och stek kolbullen långsamt över öppen eld. Kolbullen ska vara väl stekt, på båda sidor, gärna lite knaprig. Om du vill ha en tjock kolbulle – reglera temperaturen genom att hålla ett större avstånd till elden och låt tillagningen ta tid.

Enkla ingredienser men försvinnande gott, hinner inte ens fotografera.

Tillagade en halv sats i 1 liters plastflaska. För att blanda smeten mer effektivt släppte jag ner en kaffesked som fick skaka med.

Lingonsylt och ett glas kall mjölk gör måltiden fulländad.

Bra att ha:

  • Stekpanna med minst 10mm hög kant. För att kolbulle med fläsk ska hålla ihop att lyfta behöver den bli ca 5mm tjock.
  • Bred stekspade att vända med.

Nikkaloukta soppa med sting

En marknadsbesökare påminde oss om denna värmande soppa som är enkel att tillaga. När hon såg Skeppshults fältgryta i vårt sortiment sa hon tvärsäkert:
-“Det finns inget godare än Nikkaloukta soppa tillagad i en sån här gryta!”

Här är grundrecept samt lite förslag på några valfria ingredienser som kan tillsättas, både för smaken och färgen.

4 portioner

Ingredienser:

300 gram köttfärs
1 st purjolök
0,5 st vitkålshuvud
1,5 liter ox/köttbuljong
2 msk senap
1-2tsk sambal oelek
smör
salt och peppar

Valfria tillägg:

1 finhackad vitlöksklyfta
1 grovt riven morot
4msk tomatpuré
1 röd eller grön paprika

Tillagning

  • Bryn köttfärsen i smör, allra helst i en stor gjutjärnsgryta.
  • Ansa och strimla eller skär vitkål i bitar.
  • Skär purjolöken i smala skivor.
  • Blanda ner vitkål och purjolök (vitlök och morot) i grytan och låt det brynas med köttfärsen.
  • Tillsätt senap och buljong (tomatpuré), koka ca 15-20 minuter eller tills kålen är mjuk.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Tillsätt paprika i bitar strax innan servering.

Älgfärsbiffar

Använd den köttfärs du har tillgång till. Vår köttfärs är saltad och lätt kallrökt, hade det varit renkött hade det kallats souvasrökt.

Ingredienser:

Köttfärs
Mozzarella
Smör att steka i
Salt och peppar

Tillbehör:

Grönsaker
Lingon/lingonsylt
Bröd

Skär eller bryt mozarellan i bitar. Forma köttfärsen till en skål i handen, lägg i en ostbit och förslut biffen.

Stek eller grilla biffen över glöd och servera med en sallad och ett gott bröd.

Pytt i påse

Dagen lunch förbereddes hemma i köket. I påsens botten det som kräver kortast tid i stekpannan och längst upp bacon som ska ner i stekpannan först.

Ingredienser:

Bacon, i bitar
Röd lök. i strimlor
Korv, i bitar
Kokt potatis
Broccoli
Smör
Ägg
Salt & peppar

Smält smör och tillsätt bacon. Låt steka en stund och tillsätt därefter ingredienserna i tur och ordning som i listan.

När det är dags för ägg, byt panna eller häll över pytten i en kärl som får stå på eftervärme.

Krydda, smaka av och servera.

Våfflor med havregryn

Blanda våffelsmeten hemma och häll i 1,5 liters pet-flaska.
Ta med smör för gräddningen.

Ingredienser

100g smör (Samt smör till gräddningen)
3 dl vetemjöl byt eventuellt ut mot en del havregryn
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk eller 3 dl + 2 dl naturell yoghurt
0,5 dl vatten
2 ägg

Gör så här

  1. Smält smöret och låt svalna.
  2. Blanda de torra ingredienserna med mjölken till en jämn smet.
  3. Rör ner yoghurt, ägg och smör.
  4. Väl ute på plats i skogen, lägg en klick smör i det upphettade järnet, vik ihop och vänd så att fettet sprider sig. Skaka flaskan och häll i smet, grädda gyllenbruna.

Att servera till

Creme fraiche, gravad rom och hackad röd lök eller
sylt och grädde till servering. Ta med visp eller gräddshaker.

Pepparkakor med lingoncréme

Monika Ahlberg bjöd på flera smakupplevelser vid ett besök i Sorsele, sedan dess är en av dem ett givet inslag hos oss i samband med julen. Eftersom lingoncrémen är oerhört enkelt att fixa så händer det att en burk créme och ett paket pepperkakor följer med i höstens och vinterns utflyktskorg. Så här beskriver Monika det själv:

Lövtunna pepparkakssticks med syrlig lingoncréme är perfekt att servera på glöggfesten eller som tilltugg till julmiddagen.

/Monika Ahlberg

Ingredienser
Pepparkakor
0.5 dl rårörda lingon
1 paket naturell färskost (200g)

Gör så här
Rör ihop lingon och ost, förvara i kyl.

Ställ fram pepparkakssticksen och lingoncrémen i en skål bredvid och låt gästerna ta för sig eller gör i ordning en bricka med ”färdiga bitar”.

Receptet kommer från kokboken Monikas jul. där finns även recept på lövtunna hyvlade pepparkaksticks.